Zaboyний арт, що наближає Перемогу

Футболки, панами, худі, чохли для смартфонів з символікою шахтарського краю та розфарбованими у жовто-блакитний назвами міст Донецької області – найпопулярніший асортимент магазину з показовою назвою «Zaboy shop». Максим Лисенко розповів «ОстроВу» історію відомого на Донеччині бренду, який розпочинався «навколо» футболу, а тепер надихає на Перемогу України у війні із росією.


Волонтерство навколо футболу

26-річний покровчанин Максим Лисенко почав роботу над патріотичними артами в 2014-му році. В нього вже був досвід виготовлення таких замовлень: у 2012-му хлопець був у складі руху «ультра», де разом з невеликим колективом молодих художників розробляв дизайн продукції для магазину донецького ФК «Шахтар».

- Коли почалася війна, багато наших хлопців пішли добровольцями в АТО, – згадує Максим. – Ми вирішили змінити напрямок і переключилися на таку собі комерційно-волонтерську діяльність. Тоді ж відхилилися від попереднього вектору, окрім виробів для «ультра» з’явилися саме патріотичні зображення – «Донбас» з вишиванкою, жовто-блакитний «Донецьк» та решта артів, які об’єднував один меседж: Донеччина – це Україна .

За рахунок прибутку від продажів хлопці купували амуніцію та інші необхідні речі, яких потребували захисники у Донецькій області. Тим часом попит на «забойний» одяг зростав, як і асортимент різноманітних дизайнів.

Сонце України встає на Донбасі



Змінились настрої, змінились арти

Від початку повномасштабного вторгнення Максим та його команда дещо переформатували виробництво. Якщо раніше 80% виробничого процесу відбувалося у Покровську, тепер колекції одягу відшивають у Дніпрі. Засновник бренду поки залишається у рідному місті. «Багато підприємців евакуювали свій бізнес, в тому числі й ті, з якими ми співпрацювали, – пояснює він. – В нас не було власного цеху, тож, щоб магазин працював і надалі, довелося шукати інші шляхи».

За словами Максима Лисенка, розробка кожного зображення завжди колективна справа.

- Всі дизайни, які є в асортименті – багатоетапна робота. Деякі ми створюємо швидко, за 3-4 дні, а іноді це може розтягнутися на тижні. Працює команда дизайнерів, в нас щось на кшталт творчого об’єднання, у якому всі ці моменти обговорюються, затверджуються арти, генеруються ідеї. Хтось може просто запропонувати своє бачення, а втілюють вже інші. Дещо відкладаємо «дозрівати», є такі дизайни, які майже рік можуть пролежати, а потім ми їх роздивляємося та друкуємо. Після вторгнення росії загальні настрої змінилися, змінилися і арти. Тепер ми не тільки заявляємо, що Донбас був і є українським, а й надихаємо на перемогу своїх покупців.

З автоматом в руках, з Україною в серці



«Уніформа» з Донецьком

Зараз замовлень у магазині дуже багато, каже хлопець. Зокрема, просять тематичні футболки з назвами міст та інших населених пунктів Донеччини. Також користуються популярністю мілітарі-дизайни. наприклад, камуфльований символ шахтарського краю – молот і кирка.

- Нещодавно ми відшили футболки з написом «Донецьк» у кількості 120 штук, і буквально за тиждень назбиралося ще стільки ж замовлень на цю позицію, – каже Максим. – Замовлення йдуть постійно зараз, для людей це символ майбутньої перемоги, символ єдності.

Багато замовлень у магазині роблять самі військові або їхні друзі.

- Були випадки, коли нам надсилали фото хлопців з одного підрозділу у наших футболках, це ще з 2014 року свого роду «уніформа». На передовій дуже багато хлопців та дівчат в одязі нашого бренду, – каже Максим. – Але іноді бувають і дивні речі: буквально з минулої партії ми відправили кілька футболок до Італії. Найцікавіше, що це замовляли не українці, які евакуювалися, наприклад, а саме італійці. Хотіли футболки з жовто-блакитним Донецьком.

На фронті багато хто носить «донецькі» футболки



Особистий спосіб боротьби

Окремо від творчої діяльності, команда бренду займається волонтерством та має власний гуманітарний штаб. За традицією, започаткованою у 2014 році, відсоток від продажів віддають на потреби ЗСУ та гуманітарну допомогу населенню.

Максим пояснює: магазин створили в першу чергу не для того, аби заробляти гроші.

Це наш особистий спосіб розвінчати стереотипи та упередження, які є у багатьох регіонах України стосовно мешканців Сходу, – каже Максим. – Зараз ці настрої змінюються, я бачу, як у моєму рідному місті з’являється все більше державних прапорців на автівках, бачу людей у патріотичному одязі, українці хочуть говорити про свою національну ідентичність все гучніше, визначати її якось. Я вірю, що сприйняття нашого регіону зміниться назавжди і це буде не Донбас з невизначеною позицією, а буде саме українська Донеччина, потрапивши до якої, ніколи не виникне питань, чи це Україна, тому що Донбас=Україна і ніяких інших варіантів цієї формули існувати просто не може.



Яна Сергєєва, Донецька область, спеціально для «ОстроВ»

Фото з інстаграм: zaboy.donetsk

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті